'Geen heldenverhalen, maar wel kostbaar'

Geplaatst op dinsdag 07 februari 2006 @ 11:37 , 550 keer bekeken

'De Veerstraat was vroeger een lelijke straat en is dat nu nog steeds.' Zo luidt de eerste zin van het boekje 'Veerstraat 18', dat de Hilversumse Betty Smet-Kuijper heeft uitgegeven in eigen beheer. ,,Onlangs stond een artikel in de krant over de onappetijtelijke Veerstraat met die betonnen oprit naar de Hilvertshof en zo. Dat kan ik beamen. Alleen, vroeger was het niet veel anders."

Vooral de overgang van de lommerrijke Groest naar de kale Veerstraat, waarin Betty Smet (1933) haar jeugd doorbracht, was haar destijds een doorn in het oog. ,,Een saaie straat, zeker het eerste gedeelte vóór de bocht. Ik was altijd blij als ik de kastanjeboom zag, die op het erf van tapijtfabriek Fokker stond", vertelt ze. De Hilversumse, die haar werkzame leven doorbracht achter de balie van de Spaarbank aan de 's-Gravelandseweg, is een geboren vertelster. Het boekje over haar familie, dat zich grotendeels afspeelt in de Veerstraat, schreef ze voor haar kinderen en kleinkinderen. ,,Het gaat over gewone mensen, het zijn geen heldenverhalen. Maar die mensen hebben ook niet voor níets geleefd. Het is iets kostbaars, dat ik in ere wil houden."

De geschiedenis van de familie Kuijper in de Veerstraat gaat ruim een eeuw terug, toen grootvader Daniël Kuijper met zijn vrouw Elisabeth Ros op nummer 18 een schoenwinkel begon. ,,Dat was in 1889. Daarvoor hadden ze een huisje met winkel in de Kerkstraat. Mijn ouders zijn er in 1932 ingetrokken en hebben er tot 1975 gewoond. Mijn vader Wilhelmus Kuijper was stoffeerder. Hij werkte voor Greeve in de Kerkstraat en later als zelfstandige", zegt mevrouw Smet, verwijzend naar een kleine annonce van het bedrijfje in haar boek.

Met smaak vertelt ze over haar jeugd in de dorpsstraat, die ondanks zijn kaalheid toch heel wat geneugten bood. Het spelen op de werf achter de drukkerij van buurman Pel is zo'n dierbare herinnering. ,,Ik was bevriend met de dochters. Achter de huizen was een groot terrein met allerhande schuren en bedrijfjes. Je kon daar eindeloos rondscharrelen als kind."

De Veerstraat was vroeger een straat met veel winkeltjes. De bakkers Elders en Brouwer staan in het geheugen van Betty Smet gegrift. ,,Bij Brouwer hadden ze veel kinderen. Er was een grote tuin en een avontuurlijke zolder met zakken meel en heerlijke geconfijte vruchtjes."

De zuivelwinkel van Van Spengen op nummer 20 was ook een begrip. ,,Er waren drie zusters, de oudste dreef de winkel. Zulke vriendelijke mensen."

Ook over de saamhorigheid in de oorlog gaat haar boek. ,,Mijn ouders waren bevriend met conciërge Henk de Boer van Fokker, die in het voormalige fabrikeurshuis woonde. Zijn vrouw Jo gaf ons wolresten uit de fabriek, waarvan mijn moeder voor mij een jurk breidde. Die erg kriebelde overigens." //-->

dinsdag 7 februari 2006


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: