Geplaatst op woensdag 13 november 2002 @ 19:02 , 255 keer bekeken
Wethouder Karen Heerschop onthult de gedenksteen naast de voordeur van Villa Hestia.
HILVERSUM - Nog niet eens zo lang geleden stond de sloper als het ware op de stoep te trappelen om Villa Hestia aan de Utrechtseweg in Hilversum met de grond gelijk te maken. De honderdtwintig jaar oude villa was zo vervallen als maar kon. Maar zie, het pand kwam in handen van Bohemen Beleggingen die wel brood zag in een grondige restauratie. Nog een halfjaar duurt dat zeker, maar gisteren kregen genodigden toch al een idee hoe het wordt.
Eigenaar Igo van Bohemen had cultuurwethouder Karen Heerschop uitgenodigd om een herdenkingssteen naast de voordeur van de zandgeel gepleisterde villa te onthullen. De wethouder sprak van 'een vreugdevolle dag' voor het Hilversumse cultuurgoed en zei haar petje af te nemen voor hetgeen Van Bohemen met de villa doet.
Een grappige uitglijder van haar was haar opmerking dat het gezien de ingestorte kantorenmarkt fijn is dat Van Bohemen er niet voor heeft gekozen een kantoor van de villa te maken, maar dat er gewoond gaat worden. De projectontwikkelaar moest haar echter fijntjes uit die droom helpen, want de villa wordt juist wel een kantoor en geen appartementengebouw. Er zou te veel verminkt moeten worden met brandtrappen en andere voorzieningen en dat had Van Bohemen zonde gevonden.
Toch wordt er bij de villa straks volop gewoond, want in de enorme tuin rondom het pand komen, tot verdriet van omwonenden, drie grote appartementengebouwen te staan. Met de bouw daarvan denkt Van Bohemen binnen enkele weken te beginnen.
Een aantal toekomstige kopers, een kandidaat-huurster voor de villa, enkele buren en andere genodigden kregen na de onthulling van de gedenksteen de kans om alvast in Hestia rond te kijken. Bouwvakkers zijn nog volop bezig om het pand van de zolder tot de kelder op te knappen en oude stijlkenmerken zoals grote glas-in-loodramen te herstellen.
De precieze ouderdom van de villa is niet helemaal te achterhalen, vertelde Van Bohemen. Bij een calamiteit eind negentiende eeuw zijn gegevens over de bouw en de beginjaren verloren gegaan. De projectontwikkelaar lijkt het waarschijnlijk dat de villa aan wat destijds De Straatweg op Utrecht heette is gebouwd in 1880. Dat jaar staat ook op de gedenksteen, maar bovenaan de gevel staat Hestia 1881 geschilderd.
Van Bohemen heeft nog wel wat andere wetenswaardigheden over de Hestiahistorie achterhaald. In de Eerste Wereldoorlog is het gekocht door mevrouw Medina Elzinga die het liet uitbouwen maar er slechts twee jaar woonde. Daarna is het twintig jaar verhuurd geweest. Kort voor de oorlog kwam het in bezit van ene Johannes Maas, maar die heeft er vermoedelijk nooit gewoond. De villa werd gevorderd voor huisvesting van het Nederlandse leger, later trok er een Duits legeronderdeel in, na de oorlog de Canadezen en vervolgens zat er een poos de Stichting Repatriƫring van Joden.
Nadien hebben nazaten van Maas de villa bewoond tot 1996. Het gebouw was inmiddels zwaar verwaarloosd en leek gedoemd te worden gesloopt. Drie jaar geleden kocht Igo van Bohemen het van de erven aan. Hij besloot na veel gesprekken met de gemeente om de villa en de tuin op te knappen in combinatie met woningbouw in de tuin. Begin dit jaar is het pand op de Rijksmonumentenlijst gekomen.
Het zal nog wel een dik jaar duren voordat deze jarenlange jungle op de hoek van de Utrechtseweg en het Lapersveld helemaal af is. De bouw van de drie appartementenblokken om de villa heen moet nog helemaal beginnen. Omwonenden hebben zich tegen de massale blokken verzet en ook de provincie was aanvankelijk tegen. Uiteindelijk is die toch ook op de lijn van de gemeente gaan zitten, die Van Bohemen steeds is blijven steunen in zijn plan om van deze hoek iets moois te maken.
Als dank voor die steun overhandigde hij wethouder Heerschop een cheque van 3000 euro voor het nieuwe Goois Museum/Dudok Centrum op de Kerkbrink. De bouw daarvan gaat 29 november officieel van start, vertelde Heerschop.