Geplaatst op woensdag 13 november 2002 @ 19:12 , 357 keer bekeken
'De jas is veel te groot geworden.'
HILVERSUM - De Verrijzeniskerk aan de Stroeslaan in Hilversum moet de deuren sluiten. Zondag is er een laatste dienst. Een week later is de officiƫle opening van een kleine kerkruimte aan de overkant, in de voormalige zaal van Lopes In aan de Lopes Diaslaan, naast kinderdagverblijf Toermalijn.
Woordvoerder Wim Huisintveld van de kerk vertelt dat het oude kerkgebouw werd ingezegend in 1962. De rk-kerk en de gemeente Hilversum waren toen nog in de veronderstelling dat ook de hei achter de Erfgooierstraat zou worden bebouwd, vandaar dat met vooruitziende blik een gebouw werd neergezet voor zo'n zevenhonderd kerkgangers.
De huizen werden echter nooit gebouwd en de ontkerkelijking ging snel. Veel cijfers zijn daarover niet beschikbaar, maar duidelijk is dat al in 1981 nog maar 300 tot 450 mensen in een weekeinde de kerk bezochten. Inmiddels is dat aantal teruggelopen naar circa vijftig mensen. ,,Het ziet er erg treurig uit als je met vijftig man in een kerk zit waar ruimte is voor zevenhonderd mensen. De jas is veel te groot geworden'', zegt Huisintveld.
Kansen
Inmiddels is de kerk al een personele unie met de Onze Lieve Vrouw aan de Naarderstraat, maar die samenwerking betekende niet dat de parochianen van de Verrijzenis naar de Onze Lieve Vrouw moesten. De parochie wilde in de wijk blijven waar de arbeiderskerk ooit begon en het bisdom gaf daarvoor toestemming. ,,Het is erg om te sluiten'', zegt Huisintveld. ,,We moeten rekening houden met de gevoeligheden, maar de nieuwe situatie biedt ook kansen. Er zijn mensen die niet meer in de oude kerk kwamen omdat ze het er bijvoorbeeld te leeg en te koud vonden. Misschien komen die nu wel terug.''
,,We gaan naar een laagdrempeliger plek en komen dichter naar de mensen toe. De diakonie, de zorg voor de medemens, heeft in deze parochie altijd hoog in het vaandel gestaan, en daar kunnen we dus goed mee doorgaan. Overdag bieden we de wijk nu ook een omgeving voor stilte, gebed en meditatie. En dat is belangrijk in deze gejaagde wereld.''
De kerk huurt de nieuwe ruimte van woningbouwcorporatie Atrium, die tevens het oude kerkgebouw heeft gekocht. De parochianen hebben zelf gezorgd voor de inrichting en aankleding van de kerkzaal. Omdat de nieuwe ruimte veel lager is dan de oude, kunnen de twee pijporgels niet meeverhuizen. Er wordt een koper voor gezocht met de gedachte dat van de opbrengst een nieuw orgel kan worden aangeschaft.
De massief marmeren altaren en het doopfont met koperen deksel, waaruit de afgelopen veertig jaar honderden kinderen zijn gedoopt, blijven achter. Ze zijn te groot. Zelfs de koperen standaard voor de paaskaars is te hoog voor de nieuwe ruimte. De andere grote koperen kandelaren, met rood emaille versiering en het rood met koperen tabernakel gaan wel mee. Ook de glas-in-loodramen gaan mee. Ze worden voor de nieuwe ramen van de ruimte gezet, om de sfeer van de oude kerk te behouden.